- Çocuklar başlarına gelen saldırı, istismar ve tecavüz durumlarında bu durumu ebeveynleriyle çoğu zaman paylaşmazlar. Çünkü paylaşırlarsa yeterince güvende olacaklarını düşünmezler.
Yeterince güvende olmamak” duygusu nasıl oluşur?
- Ebeveyn sıklıkla günlük hayatta yaptığı yanlışlardan dolayı çocuğunu suçlama eğilimindeyse çocuk yine suçlanacağını düşündüğü için bu durumu paylaşmayabilir. Örneğin elindeki bardak kırıldığı için dikkatsiz ve sakar bulunan bir çocuk istismara uğradığında da kendinin suçlu bulunacağına kanaat getirebilir.
- Çocuklar hayallerini, isteklerini, okulda yada parkta neler yaptıklarını anlatmak keyif alırlar. Eğer ebeveyni onu yeterince dinlemiyorsa, söyledikleriyle ilgilenmiyorsa, anlattığı küçük olaylarda bile çocuğunun nasıl hissettiğine odaklanmak yerine hiçbir şey olmamış tepkisi veriyorsa çocuk başına gelen istismar durumunu paylaşmaz. Çünkü konunun yine yok sayılacağını düşünebilir.
- Günlük hayatta ebeveynin çocuğunu sıklıkla suçlaması bazı konularda yalan söylediğini iddia etmesi çocuğun sır saklamasına sebep olabilir. Örneğin bir oyunda çıkmış bir kavgada arkadaşına vurmadığı halde çocuğunu suçlayan ve yapmadığı bir hata için arkadaşından özür dilemesi için baskı yapan bir ebeveyn, çocuğunun güvenini baştan kaybetmiştir. Çocuk böyle bir durumda kendinin suçlu, istismarcının suçsuz bulanacağından endişelenebilir.
Leave a Reply