Bir çocuğun sağlığı ve gelişimi söz konusu olduğunda oyun, eğlenmek için bir şans olmanın ötesinde ciddi bir iştir. Birçok oyun biçimi çocuğun beynini, vücudunu ve yaşamını önemli şekillerde zenginleştirir. Araştırmalar, oyunun çocukların planlama, organize etme, başkalarıyla iyi geçinme ve duygularını düzenleme yeteneklerini geliştirebileceğini gösteriyor. Dahası, oyun, çocuğun sağlığını ve gelişimini artırmanın yanı sıra, toksik strese karşı tampon oluşturan aynı zamanda güvenli, istikrarlı ve besleyici ilişkiler kurmaya yardımcı olan bir unsurdur. Amerikan Pediatri Akademisine göre, oyun sırasında meydana gelen karşılıklı neşe ve bire bir etkileşim, vücudun stres tepkisini yönetebilir. Yaş gruplarına uygun bazı oyun önerileri şöyle derlenebilir:
1 ila 3 Yaş
Çocukların öncülük ettiği ve kendi meraklarını takip ettiği oyun oynayarak öğrenme, yüksek kaliteli erken çocukluk eğitiminin ana odak noktası olmalıdır.
Çocuğunuza bloklar, boş kaplar, tahta kaşıklar ve yapbozlar verin, bu nesneleri çeşitlendirin. Basit ve ucuz nesneler, bir çocuğun yaratıcılığını desteklemenin en iyi yollarındandır. Unutmayın, çocukları zenginleştiren ebeveynlerin ve bakıcıların varlığı, dikkati ve çocukla olan etkileşimidir.
Çocuğunuza yaşıtlarıyla oynaması için fırsatlar verin. Bu, ebeveyn denetimli bir oyun tarihini denemek için iyi bir yaş. Çocuğunuzun vücudunu farklı hareketlerle keşfetmesine yardımcı olun – örneğin yürüme, zıplama ve tek ayak üzerinde durma.
Çocuğunuza ve çocuğunuza düzenli olarak okuyun. Hikayelere dayalı taklit oyunu teşvik edin. Hikayelere bağlı sorular sorun, örneğin ‘Bu karakterin nasıl bir sesi olabilir?’ gibi.
Çocuğunuzun öğrenmesi ve eğlenceye katılması için şarkılar söyleyin ve ritimle masaya vurarak, alkışla, şarkılara eşlik edin.
4 ila 6 Yaş
Çocuğunuza şarkı söylemesi ve dans etmesi için fırsatlar sağlayın.
Çocuğunuza hikayeler anlatın ve hatırladıkları hakkında sorular sorun.
Çocuğunuza hayali sahneleri, rolleri ve aktiviteleri canlandırması için zaman ve alan verin.
Çocuğunuzun hayali oyunlarla gerçeklik arasında geçiş yapmasına izin verin – örneğin evcilik oynamak ve ev işlerinde size yardım etmek.
Çocuğunuzun sosyalleşme ve arkadaşlıklar kurma pratiği yapmak için arkadaşlarıyla etkileşime girmesi için zaman planlayın.
Çocuğunuzu güvenli bir ortamda çeşitli hareketleri denemeye teşvik edin – örneğin, zıplama, sallanma, tırmanma ve takla yapma.
Ekran süresini sağlıklı seviyelerle sınırlayın. Yaşa uygun medya, özellikle onları izleyip onlarla oynuyorsanız, daha büyük çocuklar için fayda sağlayabilir. Ancak gerçek zamanlı sosyal etkileşimler ve oyun, çocuklar için öğrenme için dijital medyadan çok daha iyidir.
Leave a Reply